top of page
JEDLIK_FINAL_TOP-25_edited.jpg

Jedlik Ányos Gimnázium

Áramló, szabadon formált tér, biofil megközelítés, beltéri liget - a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium koncepciójának alapgondolata, hogy egy életteli városi teret, egyféle agórát hozzon létre az iskola új aulájában. Az idei tanévkezdésre átadott gimnáziumi kampusz kialakítása során nemcsak megújult a régi iskolaépület, de jövőbemutató építészeti megoldásokat felmutató tágas, új szárnnyal is bővült.

A koncepcióban test, szellem és lélek hármas egysége, ezek harmonikus egyensúlya jelenik meg. Ez az aulatérben érhető tetten legerőteljesebben, ahol egy galériás, áramló közösségi tér jött létre. Ívelt héjszerkezet borul fölé, hatalmas felülvilágítóval és számos megnyitással a kert felé. A teljes iskola számára elegendő teret biztosít ünnepélyek, rendezvények során, de a hétköznapi életnek is ez a központja. A galériához kapcsolt, aszimmetrikusan elhelyezett 30 főt befogadó, bensőséges kápolna mintegy az épület szíve: ház a házban, organikus, lágy formájú és fa felületű “magként” úszik a térben. Ez a belső “mag” a dinamikus közösségi
térbe csendet és megnyugvást hoz: minden érzékszerven keresztül hat, méretének, formavilágának köszönhetően pedig befogadó, emberléptékű eleme a koncepciónak.Az aula tágas teréhez oktatási és testnevelési területek is kapcsolódnak.

 

Egy ilyen méretű épület terveinek elkészítése a koncepciótól a kiviteli részletrajzokig sok résztvevős, összetett folyamat, amelyben minden lépés, minden részlet célja közös: a leendő használóknak a lehető legjobb minőségű, egészséges, biztonságos környezet létrehozása. Az általunk készített koncepcióterv építészeti és szakági továbbdolgozásában a bim.Group Kft., a belsőépítészeti tervekben a Testra Design, a tájépítészetben pedig a LArch Design működött közre. 

Koncepció és vázlatterv: RMG.atelier - Reznicsek Zoltán, Gyulai Levente, Mizsei Anett

Projektvezető belsőépítész: Tusán Eszter, Reznicsek Zoltán
Belsőépítész tervezők: Dunai Virág, Jávor Soma, Molnár Tamás Ferenc, Váradi Alex, Opauszki Lilla

Engedélyezési és kiviteli tervek: bim.Group Kft. - Szabó Ádám

Épületfotók: Palkó György

bottom of page