top of page
legi2.png

Tihany-Szántód révfejlesztés, pályázati terv

A 2023 őszén meghirdetett meghívásos, zárt építészeti ötletpályázat programja a Szántód-Tihany kompkikötők komplex, utasközpontú, mai elvárásoknak megfelelő rehabilitációja volt.

Tervünkben a tradicionális Balaton-felvidéki építészeti nyelv, az emberléptékű arányrendszer és a helyi anyagok használata mellett a 20. századi modern építészet héjszerkezetei, építészeti innovációi is megjelennek. A hajózás, vitorlázás a Balaton látképéhez szorosan hozzátartozik, s e területen is kéz a kézben jár a hagyományos és az új anyagokkal és szerkezetekkel kísérletező megközelítés. Ezeken az alapokon alakítottuk ki tervünk ívelt formavilágát, légies és “statikus” ellentétpárra épülő felületeit.

A két kikötőt hasonló formavilággal, de kissé eltérő anyaghasználattal és a helyi karkaterhez illeszkedve alakítottuk ki. A tradicionális tihanyi kőépülethez anyagában igazodtunk, míg a szántódi oldal modernista vasbeton héjszerkezetű várója mellé egy lágyabb, fa felületekkel, és az épülettől távolságot tartó beépítéssel közelítettünk.

Olyan, a környezetére reagáló építészeti karaktert hoztunk létre, amely mértéktartó épített volumennel alakít ki ikonikus “kapu” motívumot, ezzel a kihajózás és megérkezés, partra lépés élményét tematizálva és megerősítve a közönségben.

Építész tervező: RMG.atelier

bottom of page